Móricz Zsigmond utcai közösségi tér kialakítása

 

 

 

 

 

 

 

 

Kedvezményezett: Ajka Város Önkormányzata 

2020/05/03

A Terület és Településfejlesztési Operatív Program (a továbbiakban: TOP) keretén belül a TOP-7.1.1-16-H-070-1 Közösségi terek kialakítása városi területeken tárgyú felhívás keretében Ajka Város Önkormányzata a „Móricz Zsigmond utcai közösségi tér kialakítására” nyert el 8 millió Ft-ot.

 A Terület és Településfejlesztési Operatív program keretében „Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva” TOP-7.1.1-15 címmel pályázati felhívás került közzétételre 2016 évben. A programban való részvételről Ajka város Önkormányzata 144/2016. (V.20.) Kt. határozatában döntött.

A pályázati felhívásnak megfelelően megalakult a Helyi akciócsoport (HACS) AJKAI KAPOCS néven. Melynek tagjai Ajka város Önkormányzata, intézményei a város civil szervezetei és vállalkozásai.

Az Ajkai Kapocs Helyi Akciócsoport 2016.05.23-án meghozott döntése értelmében a munkaszervezeti feladatokat a Kristály-völgy Terület- és Vidékfejlesztési Egyesület látja el.

A benyújtott és elnyert pályázathoz kapcsolódóan Ajkai Kapocs Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia (HKFS) került kidolgozásra. HKFS-ben megfogalmazott cél „Ajka város népességmegtartó képességének erősítése az innovatív, kreatív és szolidáris közösségi kezdeményezések által, amely hozzájárul a városban élő lakosság életminőségének javításhoz”. Az Ajkai Kapocs Helyi Akciócsoport a pályázati útmutatók és a stratégia alapján elkészíti és megjelenteti a helyi pályázati felhívásokat.

Ezek közül a harmadik a Közösségi terek kialakítása városi területeken, melyre Ajka Város Önkormányzata is benyújtotta pályázatát a Móricz Zsigmond utcai közösségi tér kialakítására.

Ajka város egyik legkorábbinak minősülő lakóterülete a városrész, ahol a fejlesztés megvalósítását tervezzük. A Móricz Zsigmond utca, Móra Ferenc utca és Petőfi utcák által határolt lakótömbben az Óvárosban szeretnénk a belső részen álló közteret teret fejleszteni. A panelprogram keretében a terület lakóházai felújításra kerültek, homlokzatuk újra megszínesedett. Az elmúlt években egyre több fiatal is költözik a területre, de hosszú ideje nincs olyan terület a háztömbök közelében, ami alkalmas lenne a szabadidő aktív eltöltésére. Így a kisgyermekes anyukák és fiatalok kénytelenek máshova menni, ha szabadidejüket sporttal vagy kreatív játékkal szeretnék eltölteni. Az idősek, akik már nehezebben mozognak és kevésbé aktívak szeretnek a házak előtt beszélgetni, vagy a gyerekek önfeledt játékát figyelni.

A városrészben a lakók igényelték, hogy a korábban óvoda funkciójú épület ma már kihasználatlanul álló, elhanyagolt udvarészének és az azt övező területeket az önkormányzat alakítsa át. Igényelték egy új játszótér valamint közösség találkozására alkalmas terület kialakítását. A területen megnövekedett a személygépjárművek száma és rendezetlenné vált a parkolás.

A fejlesztés keretében egy olyan többgenerációs közösségi teret szeretnénk létrehozni az ott lakók segítségével, ahol a generációk eltérő tevékenysége nem zavarja egymást, hanem kiegészíti az egyik funkció a másikat. A közösségi tér ideális a szabadidő aktív eltöltésére, annyira zárt csupán, hogy biztonságban érezhessék magukat az ott tartózkodók, és nyitott annyira, hogy vonzó legyen a közelben lakók számára is. Az ott lakóknak lehetőségük lesz a későbbi fejlesztésre is akár, és gondozásának egy részét önerőből, közösségi akciók keretében is meg tudják valósítani. (pl. virágosítás, fásítás stb.)

A támogatás forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

 

 

 

 

 

 

Sajtóközlemény

MÓRICZ ZSIGMOND UTCAI KÖZÖSSÉGI TÉR KIALAKÍTÁSA

2021/07/26

A Terület és Településfejlesztési Operatív Program (a továbbiakban: TOP) keretén belül a  TOP-7.1.1-16-H-070-1 Közösségi terek kialakítása városi területeken tárgyú felhívás keretében „Móricz Zsigmond utcai közösségi tér kialakítása” című pályázat megvalósult.

2017-ben Ajka város Önkormányzata, intézményei a város civil szervezetei és vállalkozásai megalapították AJKAI KAPOCS néven a Helyi akciócsoport. A célkitűzés az volt, hogy a Ajka város népességmegtartó képességének erősítése érdekében innovatív, kreatív és szolidáris közösségi kezdeményezések valósuljanak meg, melyek hozzájárulnak a városban élő lakosság életminőségének javításhoz

Ezek egyike a most elkészült fejlesztés, mely egy olyan többgenerációs közösségi tér, ami az ott lakók segítségével valósult meg, ahol a generációk eltérő tevékenysége nem zavarja egymást, hanem kiegészíti az egyik funkció a másikat. A közösségi tér ideális a szabadidő aktív eltöltésére, annyira zárt csupán, hogy biztonságban érezhessék magukat az ott tartózkodók, és nyitott annyira, hogy vonzó legyen a közelben lakók számára is. A beruházás 8 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósult meg.

A támogatás forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.