Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!

schwartzbela_kepMegtisztelő számunkra, hogy felkereste városunk megújult honlapját, melyen betekintést nyerhet a helyi aktuális, közérdekű eseményekbe, intézmények, szervezetek felépítésébe és munkájába. Megismerhető településünk múltja, jelene és turisztikai értékei.

Ajka a Dunántúl közepén, a Bakony hegység délnyugati lejtőjén fekszik. Korábban településünk leginkább, mint iparváros volt ismert a köztudatban. Mára azonban a gazdasági szerkezete átalakult, új vállalkozások, ezzel új munkahelyek jöttek, illetve jönnek létre, óriásit fejlődött a szolgáltatóipar.

A városban sétálva a látogató színes homlokzatokat, virágos és szökőkutakkal teli parkokat csodálhat meg. Büszkék vagyunk köztéri szobrainkra, melyek kiváló magyar képzőművészek alkotásai. Érdemes felkutatni őket. Elsősorban a Városi Múzeum és Fotógaléria, valamint a Városliget őrzi Borsos Miklós képzőművész, Fekete István író és Molnár Gábor tudós-író településünkön eltöltött éveinek emlékeit.

Az iparból született város – jellegéből adódóan – számos ipartörténeti emlékhellyel rendelkezik, melyek különlegességeit több helyi múzeum is őrzi. Érdemes ellátogatni a Bányászati Múzeumba, hazánk első szabadtéri technikatörténeti emlékmúzeumába, valamint az üveggyártás történetét és az itt készült legszebb termékeket bemutató Ajka Kristály Múzeumba is.

Bízom abban, hogy felkeltettük érdeklődését és személyesen is ellátogat városunkba: Ajka, a megújuló város várja Önt!

Schwartz Béla
polgármester