Látnivalók

Ajka a Dunántúl közepén, a Bakony hegység délnyugati lejtőjén fekszik. A település, melyet kilenc helység együttese alkot: Ajkarendek, Bakonygyepes, Ajka, Bódé, Tósok, Berénd, Csinger, Csékút és Padrag, 1959-ben emelkedett városi rangra.

Ajka legszebb része a Városliget. Ezen a területen található a Kristályfürdő, Kemping és Fedett Uszoda, valamint a Csónakázó-tó. A szép, ligetes rész, üdítő színfoltja az iparvárosnak, mely kedvelt tartózkodási helye a városlakóknak és az idelátogatóknak egyaránt. A tó szigetén áll az író, Fekete István bronz mellszobra, Borsos Miklós alkotása. A szobor körül láthatók az író állattörténeteinek szereplői, közülük Kele, Csí, Hu, Bogáncs, Samu Katalin szobrai. Fekete István 1928. és 1941. között Ajkán élt és dolgozott. A Fő út 1. számú ház előtt látható emléktábla, egykori lakóhelyét jelzi. A tó mellett találjuk a megújult kórházat, előcsarnokában láthatjuk a dr. Magyar Imrére, a neves orvos-íróra emlékező domborművet; a kórház 1990-től viseli az ő nevét.

section206_pictureA Korányi utcáról balra kanyarodva a Kórház utcán, majd jobbra fordulva a Fő úton végighaladva jutunk el az Agóra térre, ez Ajka modern városközpontja a megújult Városházával és a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központtal. Településünkön feltűnően sok a köztéri szobor, ezen a téren áll R. Kiss Lenke Gaia című alkotása és Borsos Miklós Díszkútja és Flóra-szobra. A város katolikus plébániatemploma is itt magasodik.

 

 

 

 

section207_pictureA Templomdombon találjuk a Városi Múzeum és Fotógalériát. A helytörténeti gyűjtemény mellett megtekinthetjük a Borsos Miklós emlékkiállítást, a Fekete István-gyűjteményt és megtalálható egy Molnár Gábor-emlékszoba is. A kiváló tudós-író gyakran megfordult nagyapjánál Csinger-völgyön; síremléke az alsócsinger-völgyi temetőben van. Molnár Gábornak szobra is megtalálható Ajkán a róla elnevezett általános iskolában. A térről nyílik a Kossuth Lajos utca, itt áll az 1783-ban épült barokk református templom. A közelben a Hősök terén pedig az evangélikus templomot kereshetjük fel; 1789-ben fejezték beépítését.

A városlakók egyik kedvenc parkja a Kaszinó park, ahol a mesebeli óriást követve felfedezhetjük a park fái közt megbúvó városismereti tanösvényt. A kisebbek számára játszótér és sportpálya, az idősebbeknek szabadtéri sakk nyújt feledhetetlen élményeket.

A város legértékesebb műemlékét a tósokberéndi városrészben találjuk. A Szent István úton álló 1808-ban befejezett késő barokk stílusú plébániatemplom már impozáns méreteivel is meglepi a látogatót. A 30×23 méteres templom oltárképén, Vinzenz Fischer alkotásán, Szent István Máriának ajánlja fel a koronát. A templom melletti emlékkertben 9 kopjafa emlékeztet azokra a tósokberéndi hősökre, akik az első világháborúban vesztették életüket.

section209_pictureAjka egyik nagy büszkesége az üveggyár, ami nevén Ajka Kristály Üvegipari Kft. Úgy közelíthetjük meg, hogy a Szabadság térről haladunk a Csingeri utcán, majd balra fordulunk az Alkotmány utcába. Itt az utca elején találjuk a gyárat. A bejáratánál látjuk Marton László Üvegfúvók szoborcsoportját. A gyár 1878-ban kezdett el Ajkán működni, amikor az úrkúti üveghutát idetelepítették a Zichyek. Az üzem az első világháború végén leállt, de 1921-ben újra működni kezdett.
Termékei az ország, sőt Európa határain túl is ismertek. A gyárban ma is alkalmazzák az ősi, szájfúvásos technológiát, ennek köszönhetően szép, egyedi darabokat és csiszolt, színes üvegtárgyakat készítenek.

section210_pictureHa a Csingeri úton haladunk tovább, a városon kívül, a Csinger-völgy Parkerdejében találhatjuk a Bányászati Múzeumot, amely eredeti formában megőrzött gépházzal, aknaházzal, kovácsműhely-kiállítótermekkel, földalatti tárolókkal hazánk első szabadtéri technikatörténeti emlékhelye. Az épületegyüttes 2010 szeptemberétől megújult, interaktív európai szintű bemutatóhellyé vált.