Szakmai anyagok

Újabb lépés a fenntartható energia és klíma felé

Részletek megtekintése…

Ajka Város Önkormányzata Fenntartható Energia- és Klímaakcióterve…

Kibocsájtás leltár…


Ajka InterURBAN – Kalandozás a korabeli városi épületek között

Tervezz kalandos építészeti- túraútvonalat a valóságban vagy virtuálisan Ajka belvárosában

Ajka építészetileg igazán izgalmas város. Ajkán az 1950‐60‐as években létesültek a többlakásos, középmagas épületek, melyek kialakítása a szocialista realizmus építészete jegyében folyt. Ajka város kompozíciós tervét 1952‐ben készítette el Károlyi Antal és Arányi István, melynek csak egy része valósult meg a Petőfi Sándor utca mentén.  Az említett tömbök keretes beépítésűek és zártsorúak, homlokzati kialakításuk figyelemreméltó. Ehhez kapcsolódnak a nagyméretű  zöldfelületek az épületek ,,keretén” belül.  A Bercsényi ‐, az Eötvös ‐, a Mikes Kelemen –, Semmelweis-, Újélet-, Móricz Zsigmond-, Móra Ferenc- és a Petőfi Sándor utca épületeinek homlokzatkialakítása is figyelemre méltó építészeti érték a belvárosban. A korabeli tervezők egyszerű eszközökkel változatos városképi megjelenést biztosítottak, erre jó példa a Petőfi Sándor utca és Május 1. tér sarkán álló sávház.  Az 1960-as években épült Sport utcai függőfolyosós sávházak által alkotott épületegyüttes is megérett a nagyobb figyelemre.

Tervezz kalandos építészeti-túraútvonalat a valóságban vagy virtuálisan Ajka belvárosában:

1. Fedezd fel a Bercsényi ‐, az Eötvös ‐, a Mikes Kelemen – és a Petőfi Sándor utca épületeit, fotózd le, és állíts össze egy tervet, hogy melyiket miért mutatnád meg.Tudd meg, mikor épült. Ki tervezte? Milyen építészeti stílust képvisel? Volt-e korabeli elnevezése?

2. Beszélgess régóta ott lakó emberekkel, találj emberi történeteket, amit akár filmben, akár szóban vagy hanganyagban is feldolgozhatsz.

3. Építs be egy kis Gasztro-kalandot a túra útvonalába, kizárólag az építés időszakában jellemző ételekből.

Nyerj egy éves ingyenes parkolást.

Részletek hamarosan az Ajkai Szó Online oldalán. Addig is figyeld a JELeket a megadott utcákban.


Ajka város Kerékpáros Hálózati Terv

Ajka város Önkormányzata Képviselő-testülete 45/2017. (III. 30.) Kt. határozatával elfogadta Ajka város Kerékpáros Hálózati Tervét

A tervezés célja egy olyan koncepció, hálózati terv elkészítése, aminek segítségével a jövőben ésszerűen és jól ütemezhetően történhetnek Ajka város kerékpáros beruházásai. A tervdokumentációban bemutatásra kerülnek a kerékpáros létesítmények kialakítási lehetőségei, ezek műszaki jellemzői és alkalmazási esetei.

A hálózati terv készítésének fő célja a meglévő hálózat bővítése és kiterjesztése úgy, hogy az lefedje az egész város területét. A forgalmas közlekedési folyosók felkutatásával és a forgalmi helyzet értékelésével sikerült egy olyan dokumentációt összeállítani, amely megkönnyíti a kerékpárosok hétköznapi és turisztikai célú közlekedését. A rendszer összeköti a főbb forgalomvonzó létesítményeket a lakóterületekkel, és a városi hálózatot a turisták által kedvelt célpontokkal. A megtervezett hálózat a lakossági egyeztetéseken felmerült igényekre is választ ad, a kerékpárosok számára fontos szempontok figyelembevételével.

Ajka város Kerékpáros Hálózati Terv megtekintése…


Ajka Értékvédelmi Kataszter 2013


AJKA VÁROS HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA

HEP letöltése…


AJKAI JÁRÁS ESÉLYTEREMTŐ PROGRAMTERVE

1. kötet – Helyzetelemzés, helyzetértékelés
2. kötet – operatív programrész – akcióprogramok