Ajkai járási helyi közcélú energiaellátás megvalósítása megújuló energiaforrásokkal

Halimba Község Önkormányzatának konzoinfoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ERFArciumi vezetésével Ajka, Öcs, Szőc, Nyirád települések önkormányzati összefogtak, hogy a projekt keretein belül az önkormányzathoz kapcsolódó épületek a hatékonyabb üzemeltetése céljából az 5 településen, összesen 11 helyszínén napelemes rendszereket építsenek ki.

A fejlesztés keretében olyan intézményeket, létesítményeket kívánnak napelemes rendszerrel ellátni, melyek jelentős energiaköltséggel működnek, valamint megújításuk révén a települések és a térség lakosságának is mintául szolgálhatnak, az üzemeltetési költségek jelentősen csökkennek. A rendszerek hálózatra vissza termelő módon, oda-vissza mérő órával fognak működni, éves elszámolás alapján. Az összes beépített teljesítmény 212 kWp, a termelt energia várható értéke: 214.586 kWh/év.

Jelen projekt hosszú távú célja az Ajka térségében élők életminőségének javítása, a település vonzóbbá tétele olyan, a fenntarthatóság növelését és a társadalmi felzárkózást és az egész életen át tartó tanulást elősegítő fejlesztések által, melyek a helyi szükségletek mértékéhez igazítva tényleges közösségi jellegű funkciókkal és használattal bírnak. Kiemelt célkitűzésünk az energia- és erőforrás hatékonyság növelése, illetve az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása. Cél a széndioxid-kibocsátás csökkentés és az erőforrás-hatékonyság megvalósítása, a klímaváltozás hatásainak mérséklése, a városi térségek energiafüggőségének csökkentése. A projekt térségi összefogásban valósul meg ezáltal is például szolgálva a kisebb léptékű komplex térségi energetikai programoknak.