SULIJoule 2020 – Fekete I.-Vörösmarty M. Általános Iskola és Gimnázium, valamint a hozzá kapcsolódó Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ József A. utcai épületegyüttesének energetikai megújítása

Kedvezményezett: Ajka Város Önkormányzatainfoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ERFA

A pályázat célja az Fekete István-Vörösmarty M. Általános Iskola és Gimnázium, valamint a hozzá kapcsolódó Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ József Attila utcai épületegyüttesének energetikai megújítása.

Az iskola épületegyüttese a József Attila utca és a Béke utca által határolt területen helyezkedik el. A kb. 5240 m2 hasznos alapterületű, iskola 18+10 tanteremmel, kiegészítő oktatási és kiszolgáló helyiségekkel, tornateremmel, étkezővel és melegítőkonyhával rendelkezik. A Régi épületen helyezkedik el a nevelési tanácsadó, továbbá klubhelyiségek, és irodák. Épületszerkezeti és funkcionális szempontból 2 fő egységet különböztetünk meg, melyek további részekre bonthatóak az alábbiak szerint.

  • Új épületek
  • Háromszintes új oktatási épület
  • Tornaterem és öltöző épület
  • Étkező és konyha épület
  • Régi épület

A tagolt alaprajzú épületegyüttes 3 ütemben épült. Legkorábban az L-alaprajzú, földszintes, magastetős épületrész vélhetően az 1950-es években, majd ezt követte a délnyugat irányú bővítés a földszint + 1 szintes, magastetős épületrésszel. Az utolsó ütemben az osztálytermeket, tornatermet és éttermet, konyhát befogadó, GYŐRVÁZ szerkezetű, földszintes és földszint + 2 szintes épületrészek épültek, 1978-as tervek alapján. Az egyes épületrészeket 3 földszintes nyaktag köti össze. Az épületek átfogó felújítására az elmúlt évtizedekben nem került sor. A térhatároló szerkezetek nem felelnek meg az épületenergetikai követelményeknek.

A rekonstrukció keretében minden épületnél megtörténik a külső héjazat szigetelése 12-14 cm vastagságban, valamint az összes nyílászárók cseréje. Továbbá minimális gépészeti átalakítás, amely tartalmazza az összes radiátornál a termosztatikus szelepeket és az épületekben lévő hőközpontban az elzárókat. Az épülethez 39,5 kWp teljesítményű beépített napelemes rendszer telepítése történik.

Az üvegházhatású gázok becsült éves csökkenése a felújítást követően CO2 egyen-érték tonnában: 117,86 tCO2eqv