Ajka-Padragkút védőnői és gyermekorvosi rendelő fejlesztése

Kedvezményezett: AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATAinfoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ERFA

Jelen projekt keretében az az Ajka-Padragkút, Iparos utca 8. szám alatti orvosi rendelő, Anya – és Gyermekvédelmi Tanácsadó. felújítását kívánja a város megvalósítani.

Ajka városa több település összeolvadásával jött létre ezen települések közül Padragkút településrész a legnagyobb, közel 3000 fős. Ajka-Padragkút a város központjától meglehetősen távoli, hét-nyolc km-re lévő peremkerület.

A gyermekorvosi és védőnői rendelő felújítása, eszközszintjének fejlesztése nagymértékben javítja a városrész és Öcs település kiskorú lakosságának egészségügyi ellátásának feltételeit. A településrész és Öcs lakosai jó minőségű közszolgáltatásokhoz férhetnek hozzá.

A fejlesztés révén az egészségügyi alapellátás keretében a védőnő és a házi gyermekorvos el tudja végezni az alapvető szűrővizsgálatokat és egészségügyi állapotfelméréseket, ezáltal kiemelt szerepe van a prevencióban, a lakosság közvetlen környezetében. A Padragkúti alapellátás egészségügyi infrastrukturális fejlesztés révén a védőnő és gyermekorvos a megelőzést, a korai felismerést, a korai fejlesztést, az egészséges fejlődést, az életminőség javítását érheti el. A fejlesztés indokolja, hogy a város egyik leghátrányosabb helyzetű városrészét érinti. A két intézmény egyidejű fejlesztése révén az erőforrások koncentrálhatóak, hatékonyabb együttműködést, a szolgáltatások költség-hatékonyságának és minőségének javítását segítik elő.

Rekonstrukció során a felújítással érintett épületrész funkciója nem változik, továbbra is a térség gyermekorvosi-, és védőnői rendelő helyiségei kapnak helyet benne.

Átalakítás során az épület elé egy új előlépcső-, valamint egy a mozgássérültek közlekedését biztosító rámpa készül. Az épület előtti területen a funkciónak és alapterületnek megfelelő számú parkoló rendelkezésre áll, ennek felújítása akadálymentes megközelíthetősége történik meg. Az épületben egy akadálymentesített wc is kialakításra kerül, melyben egy lehajtható pelenkázó asztal is helyet kap. Építési munka során a belső burkolatok, aljazatok, vakolatok, nyílászárók megújításra kerülnek. Homlokzati felületei, valamint a padlástér új -, a mai szabványnak megfelelő hőszigeteléssel készül.

 Fűtési rendszere melegvízes, radiátoros fűtés lesz, új zárt égésterű kondenzációs kazánnal, új kéménnyel. Az épület üzemeltetési költségének csökkentése érdekében 2,5kw teljesítményű Napelemes kiserőmű kerül a tetőre elhelyezésre. Az épületben teljesen új elektromos hálózat készül, rézvezetékkel szerelve. Gépészeti rendszere – víz-, csatorna, gázvezeték és központi fűtés – újra szerelendő.A védőnői rendelőhöz kapcsolódva új eszközök kerülnek beszerzésre.

A projekt 2018. februárjában befejeződött.