EIT Urban Mobility – RAPTOR Program

2023.07.11.

Örömmel jelentjük be a @EIT Urban Mobility RAPTOR Competition 2023 győztesét a Ajka város mobilitási kihívásért.

Gratulálunk a SME Meep nek! Bízunk benne, hogy együtt dolgozhatunk Ajka tömegközlekedésének megoldására szolgáló megoldás kidolgozása és tesztelése során. 


A spanyol SME Meep Ajka városával együttműködve növeli a tömegközlekedés használatát a tömegközlekedés megbízhatóságának és élményének javításával. Ezt úgy teszik, hogy valós idejű információkat biztosítanak a felhasználóknak, és javítják a polgárokkal folytatott  kommunikációt. 

Ha többet szeretne megtudni mobilitási kihívásunkról és a kipróbálandó megoldásról, látogasson el a raptorproject.eu 👀 oldalra.

Ajka Raptor oldala

 


EIT Urban Mobility

Rapid Applications for Transport (RAPTOR)

 

 

Ajka Város Önkormányzata csatlakozott a EIT Urban Mobility (Városi Mobilitás) kezdeményezéshez.

Európai Technológiai Intézet (EIT) az Európai Unió által 2008-ban létrehozott uniós testület, amelynek célja Európa innovációs képességének erősítése. Az EIT a Horizont 2020, az EU kutatási és innovációs keretprogramjának szerves része.

Az EIT Urban Mobility (Városi Mobilitás) az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) kezdeményezése. 2019 januárja óta azon dolgozik, hogy pozitív változásokra ösztönözze az embereket városi közlekedésben, hogy élhetőbb helyeken élhessünk. Célja, hogy a városi mobilitást átalakító legnagyobb európai kezdeményezés legyen. A városi mobilitási megoldásokat a gyakorlatba ültesse át. Az Európai Unió egyik testülete, az EIT 400 millió eurós társfinanszírozása (2020–2026) segíti ennek megvalósítását.

A programjaik interszektorálisak, interdiszciplinárisak, nemzetköziek és vállalkozói jellegűek. A szervezet városok számára is kínál csatlakozási lehetőséget. Ez az első évben ingyenesen lehetséges.

A EIT Urban Mobility kezdeményezés keretében a City Club egy platform a városok számára az együttműködésre, a bevált gyakorlatok megosztására, az ötletek bővítésére és azok megvalósítására. A klub minden évben összeállít egy listát a városok előtt álló kulcsfontosságú kihívásokról, amelyeket aztán innovációs projektekkel lehet megbirkózni, és be lehet építeni innovációs, oktatási és vállalkozásalapítási programjaikba. A résztvevő városok tesztpadként szolgálnak a pilotprojektek számára a városi mobilitás innovációjának fokozása érdekében. A klub a polgárok megszólaltatójaként és a tájékoztatás eszközeként is szolgál.

A Rapid Applications for Transport (RAPTOR) egy olyan verseny, amelynek célja a konkrét városi mobilitási kihívásokra adott megoldások gyors kidolgozása és tesztelése. A résztvevők a leginnovatívabb, megvalósítható és leghatékonyabb megoldásokért versenyeznek. A RAPTOR-t az EIT Urban Mobility, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), az Európai Unió egyik szervének kezdeményezése finanszírozza.

2023-ban 12 európai város között AJKA városa is csatlakozott a RAPTOR városi mobilitási versenyhez, hogy megoldásokat találjanak az előttük álló legfontosabb kihívásokra

Ajka kihívása – Hogyan optimalizálhatjuk a tömegközlekedési útvonalakat az új híd nyújtotta lehetőségeket kihasználva?
A magyarországi város, amely eredetileg 6 összevont településből állt, ma a munkaügyi, egészségügyi és oktatási szolgáltatások központja. Ma több mint 14 000 lakos ingázik naponta Ajka városközpontjába. Az elmúlt 10 évben 24%-kal nőtt a városban a személygépkocsik száma. Emiatt Ajka városa úgy döntött, hogy átszervezi és optimalizálja a tömegközlekedési rendszert, hogy kezelje a nagyfokú zsúfoltságból és a nem megfelelő tömegközlekedési útvonalakból eredő helyi és regionális mobilitási problémákat. E kihívás középpontjában egy új híd építésének lehetőségének vizsgálata áll a városban, mivel ez átstrukturálja a tömegközlekedési hálózatot és javítja a városon belüli mobilitási áramlásokat.

A felhívás elindult, további információk:

https://www.eiturbanmobility.eu/

https://raptorproject.eu/

https://raptorproject.eu/2023-city-challenge-ajka/?frame-nonce=9a7e119447