Fotovoltaikus fejlesztés az ajkai Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ épületén

Napkollektorokkal a fenntartható fejlődés szolgálatában

2016 | 10 | 17

A város önkormányzata a KEOP-4.10.0/N azonosító számú projekten, – ami az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg – több mint harminchat millió forintos támogatást nyert el 2015-ben, amelyet a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ épületének fejlesztésére fordítottak.

– A Szabadság téri épület tetőrészére elhelyezett összesen 50 kilowatt teljesítményű napelemek, amelyek a korábbi PVGIS számítások szerint 56.700 kilowattóra villamos energiát termelnek évente, az első nagyobb megújuló energiát hasznosító önkormányzati beruházásnak tekinthetők Ajkán. Az ilyen irányú zöld-beruházások lehetnek a későbbiekben az alapjai a fenntartható városfejlesztésnek, főleg, hogy közel egy évvel a tender befejezése után már most látszik, hogy 62.000 kilowattóra villamos energiát termeltek eddig a napelemek, ami sokkal több, mint a tervezett mennyiség – tájékoztatta lapunkat Tóth Gergely, az önkormányzat stratégiai és fejlesztési referense.

Ez azt jelenti, hogy az intézmény villamos energia fogyasztásának így több mint negyven százalékát fedezi a napelemes rendszer, ami már közel másfél millió forintos megtakarítást jelent az előző időszakhoz képest.

A fejlesztési referens elmondta, hogy az energia megtakarítást segíti egy másik önkormányzati projekt is, amelyben a színházteremben található hagyományos, ezer wattos reflektorok egy részét lecserélték Led-es fényforrásokra. Mivel a Led-es reflektorok már hat különböző színben tudnak világítani, így a színes izzókat is kiváltották. Lényegében tehát hat darab ezer wattos hagyományos reflektort egyetlen huszonöt wattos Led képes helyettesíteni, csökkentve ezáltal a kiadásokat.

Ajkai Szó/ Szántó Renáta 

 

2015 | 08 | 24

Ajka város Önkormányzatainfoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ERFA

 

 

 

 

Sajtóközlemény

Fotovoltaikus Fejlesztés az ajkai Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ épületén

KEOP-4.10.0/N/14-2014-0455

 Ajka város Önkormányzata KEOP-4.10.0/N azonosító számú, a „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása” című pályázati konstrukció keretében befejeződött a „Fotovoltaikus fejlesztés az ajkai Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ épületén” című projekt megvalósítása. A projekt 36,4 millió forint összegű támogatást nyert el.

A beruházás során Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ Szabadság téri épület tetőrészére 200 db összesen 50 kW csatlakozási teljesítményű napelem került elhelyezésre, amely a PVGIS számítások szerint 56.700 kWh villamos energiát termel évente. Ajka városában ez az első nagyobb megújuló energiát hasznosító önkormányzati beruházás, mely mutatja az önkormányzat elkötelezettségét a fenntartható városfejlesztés irányába.

A beruházás révén a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ Szabadság téri épületének villamos energia felhasználása jelentősen, közel 30%-al csökkenthető.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozásával valósult meg.

 DSCN2392


 

 


 

Sajtóközleményinfoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ERFA

Fotovoltaikus Fejlesztés az ajkai Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ épületén

KEOP-4.10.0/N/14-2014-0455

 

 

Ajka város Önkormányzata KEOP-4.10.0/N azonosító számú, a „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása” című pályázati konstrukció keretében elindítja a „Fotovoltaikus fejlesztés az ajkai Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ épületén” című projekt megvalósítását. A projekt 36,4 millió forint összegű támogatást nyert el.

A pályázat keretein belül Ajka Város Önkormányzatának Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ Szabadság téri épületére kerül napelem felszerelésre.

Weiz testvérvárosban már évek óta hasznosítják a napenergiát. Ajka városában ez lehet az első nagyobb megújuló energiát hasznosító önkormányzati beruházás, mely mutatja az önkormányzat elkötelezettségét a fenntartható városfejlesztés irányába.

A beruházás révén a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ Szabadság téri épületének villamos energia felhasználása jelentősen, közel 30%-al csökkenthető.

A felújítás során 50 kW csatlakozási teljesítményű napelem kerül elhelyezésre, amely a PVGIS számítások szerint 56.700 kWh villamos energiát termel évente.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozásával valósul meg.

Sajtóközlemény letöltése

DSCN2390

VMKnapelem