Változás a kutak bejelentésének ügyében

A parlament május 19-én szavazta meg a vízgazdálkodási törvényt módosító, és a szankciómentes engedélyeztetést 2023-ig kitoló javaslatot. Így három évvel kitolódik, 2023 végére módosul az a határidő, ameddig fennmaradási engedélyt kell kérni az engedély nélkül létesített fúrt és ásott kutakra Magyarországon.

Ennek értelmében mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt (fúrt vagy ásott kutat), ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezi. Legutóbb 2018-ban módosították a vízgazdálkodási törvényt, akkor 2020 december 31-ig adtak haladékot a fúrt és ásott kutak tulajdonosainak a bírság alóli felmentést biztosító vízjogi fennmaradási engedély beszerzésére. A módosítás július elsejétől lép hatályba. A türelmi idő meghosszabbítása a házi vízigényt kielégítő és a mezőgazdasági öntözési célú fúrt kutakra egyaránt vonatkozik.

Magyarországon több százezer ingatlantulajdonost érint az engedély nélkül, de ettől még nem feltétlenül jogszerűtlenül létesített és működő fúrt vagy ásott kutak utólagos engedélyeztetése. Működtetésükhöz a használatba vételi engedély kérése a helyi önkormányzat jegyzőjénél kezdeményezendő. 1992 előtt nem kellett engedély, illetve bejelentés kútfúráshoz. Maga az engedélyezési eljárás illetékmentes, a megadásához azonban kell a kút összes lényeges paraméterét rögzítő szakvélemény képesített és hivatalosan regisztrált vízmérnöktől vagy kútfúrótól.

A hozzászólások le vannak tiltva.